Alko-hol a határ?
Talán az alkoholra is igaz az a
közhely, hogy kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg. Az alkohol
kis mértékű fogyasztása több kimutatás szerint képes a "jó"
koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben megemelni, ami kedvező az erek
számára. A vörösbor maga-sabb vastartalma kedvező a vérképzésre.
Az alkoholfogyasztás mértéktelen volta, illetve ennek következményei
ma Magyarorszá-gon sajnos a vezető halálokok között van. Hozzávetőlegesen
minden tizedik ember alkohol problémával küzd. Azonban társadalmilag
teljesen elfogadott a kulturált, mértéket tartó szeszesital fogyasztás,
hiszen ez bizonyos mértékig kellemes, sőt a kiváló minőségű italok gasztronómiai
élménnyel gazdagíthatják az embert. Számos alkalmat biztosítunk magunknak
arra, hogy ezt ki is élvezhessük: legyen az társasági összejövetel,
ajándékozás vagy ünnep. A kérdés az, hogy hol a határ, mikor jelent
már betegséget az alkoholfogyasztás. Ennek megítélése nem is olyan egyszerű
feladat. Mindenekelőtt tekintsünk át néhány fontos ismeretet az alkoholról.
A különböző szeszesitalok etil-alkohol tartalma változó: a sörök általában
3-6%-osak, a borok 9-16%, a vermut 15-20%, a likőrök 20-25%, a tömény
italok 35-55%-ban tartalmaznak alkoholt. Ezen kívül az italok kis mennyiségben,
de tartalmaznak ún. kozma olajokat (amilal-kohol, kapronsav), melyek
befolyásolják az elfogyasztott ital részegítő hatását, ill. a másna-posság
mértékét. Az alkohol mintegy 10%-a a gyomorból, a többi a vékonybélből
szívódik fel. Ebből következik, hogy a gyomor teltsége, ill. ürülésének
sebessége meghatározza a felszívódás ütemét. A gyomor tartalma viszont
a felszívódás mennyiségét határozza meg. Ismeretes, hogy zsírokban,
fehérjében gazdag étkezések alkalmával a felszívódó alkohol mennyisége
csökken. A vér alkoholkoncentrációja a csúcsértéket 45-60 perc múlva
éri el, az előbb elmondottaktól függően. Az alkohol 90%-a a májban bomlik
le, 10%-a a vesén és tüdőn keresztül változatlan formában hagyja el
a szervezetet. A máj alkoholbontó képessége kb. 0.15 ezrelék óránként,
de ez függ az elfogyasztott mennyiségtől is. Az alkohol bomlása során
előbb acetaldehid, majd ecetsav képződik, végül ez átalakul szén-dioxiddá
és vízzé. Az acet-aldehid mérgező hatású.
Az alkohol közvetlen hatása egyrészt egyedi sajátságoktól - a máj állapota,
enzimkészlete - ill. a vérkoncentráció mértékétől függ: először egy
kellemes eufórikus hatás jelentkezik nyugalommal, gátlások oldódásával,
majd beszédkésztetés, később a kritikai készség zavara és a koncentráció
csökkenése figyelhető meg. Ez 0.3 ezrelék fölött észlelhető. 0.8-1.2
ezrelék már az ittasság fázisa, ekkor: a térlátás, egyensúly, helyérzékelés
zavara kezd kibontakozni. 1.2-1.6 ezrelék táján enyhe részegség mutatkozik:
elkent beszéd, gátlástalansággal, megnyúlt reakcióidővel, pontatlan
érzékszervi észleléssel. A súlyos részegség 2.0 ezrelék környékén jelentkezik.
Ekkor tompultság, depresszív hangulat jelentkezik. Az illető fokozatosan
el-elalszik. Ezt követően tudatborulás, később zavartság, kóma alakulhat
ki. Legvégül légzés-bénulásos halál állhat be.
Az alkohol rendszeres fogyasztása önmagában még nem alkoholizmus. Akkor
minősül annak, ha a rendszeres alkoholfogyasztás testi, lelki és szociális
tünetei kezdenek kibontakoz-ni. A még biztonságos ivás felső határa
férfiaknál 21 egység/hét (1 egység=10ml alkohol = 1 pohár sör = 1dl
bor = 3cl tömény ital), nőknél 14 egység/hét (a nők érzékenyebbek az
alko-hollal szemben), amennyiben legalább két teljesen alkoholmentes
nap is előfordul. A mérték-telen alkoholfogyasztás az egész szervezetet
károsítja. Jellegzetes az alkoholbeteg vöröses arca, borvirágos orra,
a tenyerei vörösesen elszíneződhetnek. A bőre száraz, rugalmatlan, ráncos.
Koránál jóval idősebbnek tűnik. Fogazata elhanyagolt, lehelete kellemetlen,
idült gyomor-bél-rendszeri zavarai vannak: étvágytalanság, fogyás, reggeli
hányinger, hányás, gyomorfájdalom, táplálkozásbeli hiányosságok miatti
betegségek léphetnek fel. Rendkívül fontos megemlíteni az alkohol okozta
magzatkárosodást, a máj, hasnyálmirigy, szív- és ér-rendszeri, valamint
az idegrendszeri elváltozásokat.
A máj elváltozása először a máj megnagyobbodásával jár (zsíros elfajulás),
későbbiekben a máj zsugorodik (májcirrhosis), ekkor már visszafordíthatatlanul
károsodott a szerv. Ebben a stádiumban a betegek nyelőcsövében már kitágult
vénás hálózatot lehet találni, melyből nemegyszer halálos mérvű vérzés
támadhat. Ez az egyik leggyakoribb halálok. Jellemző lehet még a beteg
bőrének és szemének sárgás elszíneződése, ami szintén a máj károsodását
mutatja. A beteg hasa megnőhet a hasüregében felszaporodott víz miatt.
Ha a máj felmondja a szolgálatot, akkor jelentkezik a májkóma, amely
szintén halálhoz vezethet. Ilyenkor a méreg-telenítési funkció elégtelen,
és toxikus anyagok gyűlnek fel a szervezetben.
A hasnyálmirigy károsodására a súlyos fájdalommal kisért gyulladásos
elváltozás utal.
A szívet szintén károsítja az alkohol, ami szívelégtelenséghez, ritmuszavarokhoz
vezethet. Magasvérnyomás betegség szintén kialakulhat hosszas alkoholfogyasztás
talaján.
Az idegrendszeri elváltozások a következőkben állnak: különböző érzészavarok
a végtagokon, kézremegés, elbutulás. Jellegzetes az alkoholos állapotban
vagy utána jelentkező görcsös állapot. Az egyik legrettegettebb tünetcsoport
a delirium tremens. Ez tulajdonképpen az alkoholos állapotban, de gyakrabban
5-8 nappal az ivás abbahagyása után jelentkezik. Tudatzavarral, tömeges
érzékcsalódásokkal (rovarok, fehér egerek vélt látása, érzése), kifeje-zett
reszketéssel járó, akár halállal is végződő állapot.
Tudni kell, hogy az alkohol a méhlepényen keresztül bejut a magzatba,
és károsítja őt. Alkoholt fogyasztó terhes nők gyermekei sorvadtak,
szellemileg visszamaradottak lehetnek.
Fontos megemlíteni, hogy az alkoholizmus kérdése Magyarországon az egész
társadalmat érintő probléma, amelynek megoldására csak egy több szinten
kidolgozott és megvalósuló felvilágosító, megelőző, gondozó tevékenységgel
van mód.
Fábián Gábor
|